Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Странните ритуали с новородени по света

Странните ритуали с новородени по света

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Ритуали с бебета

Бабини суеверия за новородените бебета съществуват не само у нас, а и на много места по света. Голяма част от тях се спазват и до днес, колкото и чудати да са.

Майките в Япония пазят част от пъпната връв на бебето си, както и майките в България, само че в Япония не трябва да се изхвърля, а напротив – умело да се опази. Според легендите пъпната връв има необичайна лековита сила и може да се използва, ако майката или бебето се разболеят.

В северните европейски страни – Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия, е прието новородените бебета да преспиват на открито, дори ако температурите навън са минусови. Въпреки че това шокира чужденците, в тези страни се вярва, че студът помага за здравия сън на децата.

Във Финландия съществува и друго чудато поверие за новоредено. Смята се, че първата си вечер на бял свят бебето трябва да прекара в кутия.

Бебета

В Египет и до днес спазват една древна церемония. В определен ден след раждането, наричан Себу, роднини и приятели на семейството им отиват на гости с подаръци.

Те поръсват цялата къща със сол, за да предпазят новороденото от зли духове, след което палят свещи и пеят песни за щастие. След това жените от групата се подреждат в кръг, раздрусвайки бебето, като си го подават една на друга.

В края на церемонията новороденото получава торбичка с бяла нуга, цветна захар и златни монети.

Цветна захар

Няколко района в Индия хвърлят новороденото възможно най-високо във въздуха, за да го предпазят от нещастие. 700-годишният ритуал винаги се изпълнява от мъже.

Първо мъжете изкачват върха на най-близкото светилище, след което хвърлят бебето във въздуха и го хващат с одеяла.

Испанският град Кастрийо де Мурсия от години се изпълнява традиционният ритуал Ел Калачо. На него мъжете се обличат в жълто-червени костюми, наричат се дяволи и започват да прескачат наредените на земята бебета.

Церемонията се изпълнява в близост до църква и според поверието по този начин новородените се очистват от първородния грях. След това за бебетата се организира голям парад и гощавка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest