Сватбата - задължения и ритуали

Посрещане на младоженците

Младоженците се посрещат с бяло платно, което е поръсено с цветя, а някои слагат и парички.

Смята се, че цветята и монетите символизират безоблачният, цветен и богат живот, който очаква младите като семейство.
В самото начало се спазва една от най-старите български традиции - захранването. То се извършва от свекървата.

Тя посреща младите с питка, сол и мед. Първият залък от питката задължително се дава на новия член на семейството - това е булката. Той трябва да е солен - за да може с лекота да преодолява трудностите, които ще й предложи семейният живот. След това солен залък се дава и на младоженеца. Вторият залък е сладък - символ на сладките мигове в техния бъдещ съвместен живот. Дават се и на кумовете - за да споделят с тях сладките моменти в живота им.


Шампанското . Наздравицата с шампанско е поредния обичай в началото на сватбеното тържество.Младоженците и кумовете си казват наздраве под звуците на "Наздравица-та" на Верди и пият до дъно. Това поверие гласи, че ако останат капки в чашите, ще има сълзи в очите на младите. Пожелание чашите могат да се хвърлят след това, защото се смята, че счупеното носи щастие. След този ритуал кума казва и първото Горчиво.


Ритане на менчето. В едно менче се слагат бяло и червено цвете. Бялото е символ на мъжка рожба, червеното на женска. Булката рита менчето и според традицията което цвете първо се покаже - такава ще е първата рожба на младото семейство.

Реч на кума

Кумът е най-важната фигура след малдоженеца. На него се пада честта да вдигне първият тост на тържеството и да пожелае нещо на младото семейство.След това му се пада и да поведе и първото хоро - кумовото.

Първи семеен танц
Това е песента на младоженците, която те предварително са си избрали. Водещият и ди джеят са уведомени и пускат по тяхна преценка тази песен - техният блус, първият им законен танц като семейство.

Разчупване на питката
Този ритуал се изпълнява по средата на сватбата. Младоженците се обръщат с гръб един към друж с вдигнати ръце. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят. Смята се, че който успее да отчупи по-голямото парче, той ще командва вкъщи.
След този ритуал младоженците, заедно с кумовете минават през всички маси, за да поздравят гостите и да им кажат наздраве. Това е и моментът, когато гостите дават своите подаръци на младото семейство.
Новите тенденции позволяват, на подходящо място в ресторанта да бъдат сложени две маси. Едната празна - на нея се оставят подаръците, а на другата има кутия.До нея се разполагат празни пликове - в тях гостите, които са приготвили пари като подарък - ги слагат и надписват пликовете. После ги пускат в тази кутия.Въпрос на решение на младоженците.

Дарове за кумовете
Младоженците са приготвили петел и торта за кумовете. В подходящо време, младоженците избират момче и момиче от гостите си, които се справят добре с танците. Те ще трябва да танцуват ръченица пред кумовете с тези дарове. Кумовете пък имат задачата чрез надиграване или купуване да си вземат тортата и петела. Целта на танцьорите е да съберат колкото се може повече пари и да пазят даровете да не бъдат откраднати от кумовете.
Булчинско хоро или танц на булката
Според региона се прави или булчинско хоро или танц на булката. При първото под звуците на хоро, булката с букет в ръка повежда хоро.Целта е гостите да вземат букета и да поведат хорото. Но при всяко взимане на букета се оставя банкнота в специална кошничка. Ако се предпочете вторият вариант- вместо хоро се пуска блус и който желае може да танцува с булката, но се дава банкнота на младоженеца.
Игри за младоженците
Обикновено те са изненада от водещият или DJ и не е хубаво младоженците да ги знаят предварително, за да бъде интересно.
Разрязване на сватбената торта
Младоженците разрязват заедно сватбената торта и всеки захранва другия.
Хвърляне на букета
Това също е сравнително нов обичай. Булката събира на дансингна всичи неомъжени момичета и без да гледа хвърля своя булчински букет. Което момиче го хване, значи тя ще е следващата, която ще се омъжи.

Хвърляне на жартиера.
Този обичай като предишният, но се отнася за мъжете-ергени. За целта обаче булката трябва да има жартиер. Тя сяда или се качва на стол , а младоженеца трябва да го свали без ръце, а със зъби. После го хвърля към събралите се ергени, който от тях го хвана - той първи ще се задоми.

 

 





{START_COUNTER}