4 ритуала. За късмет

 4 ритуала. За късмет

4 ритуала. За късмет

Веднъж казах на баща си: „Аз съм късметлия”, а той, в отговор, ме попита: „A имаш ли късмет в любовта?” Бях на 6 години и любовта ми изглеждаше като най-отвратителното нещо на света. За какво по дяволите говореше той?! Любовта дори не живееше в моя квартал… нито на същата планета. Щяха да минат години, преди тя да завре грозния си малък нос в моя дом и да каже, „Чук-чук, има ли някой тук?”

За мен късметът беше свързан с хвърлянето на зарове или намирането на монета на улицата, или двойната дъга след внезапна буря. Но сега всичко е различно. Постоянно влизам и излизам от „болницата по късмет”. Вече съм възрастен и са ми нужни непрекъснати вливания на късмет, защото без него съм мъртъв. За мен той е равен на щастие. По скалата на удовлетворението от 0 до 10, мисля, че съм около 7 или 8. Това си е голямо постижение. В най-тежките си години бях на нулата, а може би и под нея. Сега се издигам все по-нагоре, придържайки се към 3 прости цели:

1. Искам да съм щастлив.

2. Искам да изкореня нещастието от живота си.

3. Искам всеки ден да минава възможно най-гладко. Без кавги.

Това е всичко. Не искам много. Нужни са ми прости цели, които да мога да постигам.

Поне 10 пъти се е случвало всичко в живота ми да е толкова трудно, че да мисля, че никога няма да постигна тези три цели и че светът би бил по-хубав без мен. В други случаи съм се чувствал на кръстопът, без никакъв шанс да избера накъде да поема. И все пак винаги съм се изправял на крака.

Поглеждайки назад, виждам обща нишка между всички привидно безизходни ситуации. Всеки път е имало 4 неща, които са ми помагали да се съвзема. Сега се опитвам да ги правя всеки ден, за да не изпадам в кризи. Те са моите ежедневни ритуали:

1. Физически – поддържане на добра форма чрез упражнения. През 2003 година се събуждах в 5 часа всяка сутрин, а времето до 6 прекарвах на баскетболното игрище. Правех го всеки ден, с изключение на дъждовните. Сега практикувам йога. Но е трудно. Трябва да натоварвате тялото си достатъчно, че да се потите в продължение на 10 поне минути. Значи около 20-30 минути дневно. Идеята не е да се превърнете в „нацепен батка”, а просто да сте здрави, защото в противен случай щастието винаги ще ви бяга. Освен това, отделяйки това време, ще научите ума си да се справя по-успешно с психическото натоварване. Ако можете да дишате спокойно, когато тялото ви изпитва болка, ще ви бъде по-лесно да дишате в напечени ситуации. Ето и другите навици, които са част от физическите ми ритуали. Те обаче са малко по-трудни:

- Събуждате се в 4-5 часа всяка сутрин.

- Лягате си в 8-9 вечерта (Хубаво е да спите в продължение на 8 часа)

- Не се храните след 17:30. Няма да се щастливи, ако не сте усвоили храната си преди лягане.

2. Емоционални – ако някой ви натоварва, просто го разкарайте. Ако ви кара да се чувствате добре, сближете се с него. Никой не е свещен или незаменим. В случай на разхереметизиране , слагате първо своята кислородна маска. Семейство, приятели и любими хора – винаги съм насреща, за да им помогна, но не се сближавам с токсични личности. Това е правило, което не бива да нарушавате. Енергията ви се изпарява, когато се намирате около човек, който ви трови. Никога не давайте обяснения – те изтощават допълнително.

Другото важно правило е винаги да сте честни. Забавно е. В наши дни, повечето хора се страхуват да са искрени. Опитайте да прекарате цял един ден, без да лъжете или премълчавате (но не бъдете груби). Невероятно е колко широки са границите на позволената искреност. Много по-големи, отколкото си мислех. Последиците са, че никога не правя нещо, което не искам да правя. Например, никога не ходя на сватби.

3. Психологически – Всеки ден записвам идеите, които са ми хрумнали. Толкова са много, че главата ме заболява да мисля нови. И все пак се опитвам да „снеса” още 5. Онзи ден се опитах да запиша 100 алтернативни варианта на образованието в колеж. Записах 8 и… дотам. На следващия обаче измислих още 40 – определено беше доста трудно. Днес нямате идеи? Опитайте се да запомните всички реално съществуващи двубуквени думи на „Скрабъл”. Искате идеи, за да си съставите списък с идеи? Измислете 30 отделни заглавия на глави за автобиографична книга. Опитайте да се сетите за 10 бизнеса, които можете да стартирате от дома си (бъдете реалисти по отношение на реализацията им). Дайте ми 10 идеи за посоки, в които да започна да развивам блога си. 20 начина, по които Обама би могъл да повиши качеството на живот в САЩ…

„Идейният мускул” атрофира, ако не го използвате – също както краката, когато не ходите. Трябва да го тренирате, защото са нужни 3-6 месеца, за да го възстановите от атрофията.

4. Духовни ритуали – Струва ми се, че повечето хора не харесват думата „духовен”. Погрешно я свързват с „Бог” или „религия”. Всъщност не знам какво значи, но чувствам, че извършвам духовен ритуал, когато правя едно от следните неща:

- Моля се – Няма значение дали се моля на Бог или на мъртвите, или на слънцето, или на стола пред мен. Просто значи, че изразявам благодарност и не си приписвам заслуги поне за няколко секунди дневно.

- Медитирам – медитацията в продължение на повече от няколко минути е трудна… и скучна. Може да опитате да медитирате 15 секунди, представяйки си какво би било да медитирате цял час. Ето прост метод: сядате на стола – гърбът ви е изправен – и се гледате как дишате. Не е проблем, ако се разсеете. Просто се фокусирайте обратно върху дишането си. Отначало опитайте за 5 минути, после за 6.

- Благодарност – Опитвам се за мисля за хората, за които съм благодарен, че присъстват в живота ми. А след това и за други. И други. Трудно е.

- Прошка – Представям си всички, които някога са сгрешили спрямо мен, и как им прощавам (но без да ги съжалявам).

- Учене – Четенето на духовни текстове ме кара да се чувствам добре, макар и не толкова, колкото молитвите или медитацията.

От личен опит ви казвам, че никога не бих могъл да постигна трите си „прости” цели, ако не правя гореспоменатите ритуали всеки ден. И всеки път, когато ударя дъното или се доближа до него, или попадна на кръстопът, се облягам на тях. Резултатите са страхотни:

А. След месец започнах да забелязвам странни съвпадения и да се чувствам късметлия. Хората ми се усмихваха по-често.

Б. След 3 месеца започнах да усещам непреодолима нужда да реализирам всичките си идеи.

В. След 6 месеца усетих прилив на нови идеи, по които започнах да работя, а околните ми помагаха в реализацията.

Г. След година животът ми беше коренно различен – на 180 градуса от предходната. Повече пари, повече късмет, по-добро здраве. После ме погна мързелът и спрях да практикувам ритуалите си – и всичко отново се срина. Сега се опитвам да проявявам постоянство.

Трудно е да правите всичко това всеки ден. Никой не е идеален. Не знам дали ще се справя днес, но в едно съм сигурен – тези ритуали действат.

Джеймс Алтъчър за JamesAltucher.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ